Lehed

Ilus

pühapäev, 15. september 2013

Arvustus: Guerlain Shalimar eau de cologne (1925) – ilutulestik mu nahal ja meeltel




Kui mõne lõhna puhul ei ole arvustust kirjutades vahet, kas rääkida edp-st, edt-st või millestki muust, sest erinevus on ainult lõhna tugevuses ja püsivuses, siis Guerlain'i Shalimar on üks neist parfüümidest, mille eri versioonid on ühest küljest justkui samad, teiselt poolt jälle hoopis omaette lõhnad. Olen juba varasemateski postitustes tunnistanud, et Shalimar on mu n-ö signatuurparfüüm ja kuigi ka teised kontsentratsioonid on suurepärased, siis ometi jõuan ikka ja jälle oma armastatud eau de cologne'i juurde tagasi.
Shalimar loodi juba aastal 1925, seega on tegu väga vana parfüümiga, mis on saanud on nime tänapäeva Pakistanis Lahore linna lähedal asuvate uhkete Shalimari aedade järgi. Shalimari aiad ehitati aastal 1642 Moguli keisri šahh Džahani käsul tema lemmiknaisele Mumtaz Mahalile, kellele on pühendatud ka Indias asuv maailmakuulus Tāj Majal. Parfüümilooja Jacques Guerlain sai uut lõhna luues inspiratsiooni Shalimari aedadest, kus oli erakordselt palju eksootilisi ja kauneid lilli, ja nii sündiski praeguseni kuulsaim Guerlaini parfüüm. Shalimar on ka maailma esimene parfüüm, mille loomises kasutati etüülvaniliini, mis on mitmeid kordi tugevam kui tavaline vaniliin ja millest tuleb tema spetsiifiline lõhn. Samuti peetakse Shalimari maailma esimeseks idamaiseks parfüümiks. Nii palju "esimesi"! Ja tegu on ka paljude kuulsuste lemmiklõhnaga: tema austajannade hulgas on näiteks Brooke Shields, Laetitia Casta, Meryl Streep ja Gina Lollobrigida.
Shalimari aiad Pakistanis
Nagu ma juba mainisin, siis erinevad nii edp, edt kui ka edc üksteisest vägagi. Eau de cologne muutub kahjuks üha kättesaamatumaks, sest on praeguseks müügilt kõrvaldatud. Parfümeeriatööstuses käivad asjad nii, et pidevalt asendatakse vanu tooteid uutega. Kui Guerlaini praegune nina Thierry Wasser aastal 2011 Shalimari uudisversiooni Parfum Initiali lõi, siis mõni aeg hiljem lõpetati ka Shalimar eau de cologne'i tootmine. Parfum Initiali ainuke sarnasus algse Shalimariga on nimi ja pudeli kuju, sest ainuüksi lõhnanoote vaadates saab aru, et tegu on täiesti omaette parfüümiga.


Lõhnalooja Jacques Guerlain
Aga paljude asjadega ongi ju nii, et mida kättesaamatum, seda ahvatlevam! Ja lõhnanaudingute armastajale ei tohiks Shalimari edc pettumust valmistada, sest pakub niivõrd mitmetahulist kogemust. Tipunootides on tunda niivõrd praksuvat-särtsuvat-sillerdavat värskust, et kõige kohasem võrdlus, mis mulle pähe torkas, on ilutulestik! Sest just midagi ilutulestikulaadset tunnen oma randmetel toimumas, kui olen sinna Shalimari edc'd pihustanud. Ilmselt tuleb sedavõrd värske puhang sellest, et Shalimar sisaldab väga rikkalikult bergamoti ja ka teisi tsitruselisi. Lõhna seistes tungib esile tugev viirukine naha lõhn, mis on omane kõigile algsetele Shalimari versioonidele. Seda ei tasu karta, sest midagi maskuliinset ses pole, hoopis vastupidi: on raske endale ette kujutada parfüümi, kus nahka oleks naiselikumalt interpreteeritud kui Shalimar. Viimases faasis tõstab pead see, mis paneb i-le punkti ehk vanill. Tegu ei ole nn söödava vanillihõnguga, mida kasutatakse ohtralt tänapäevastes kommilõhnalistes tualettvetes. Shalimari vanill lõhnab peenelt, kallilt ja alla 20-aastastele ilmselt soovitatav ei ole. Erinevalt eau de parfum'ist ja eau de toilette'ist on edc vähem puudrine ning võib ka öelda, et kaasaegsem. Samuti väärib kiidusõnu ta püsivus, mis teeb ära nii mõnelegi tualettveele. Hoolimata sellest, et teda enam ei toodeta, on ta jätkuvalt mitmes Eesti e-poes kättesaadav. Kes otsib, see                                                                                leiab!

Tipunoodid: bergamot, sidrun, mandariinapelsin ja seeder
Südamenoodid: iiris, patšuli, jasmiin, vetiver ja roos
Põhjanoodid: nahk, sandlipuu, opopaanaks, tsiibet, muskus, vanill, viiruk, Peruu palsam ja bensoiin
Püsivus: väga hea (12+ h)
Tugevus: keskmine

6 kommentaari:

  1. MInd hakkas Sinu arvustus antud parfüümi kohta huvitama. Nii väga, et sooviks ka ise antud lõhna osta, tundub põnev ja huvitav, kuid on üks aga. Nimelt mul Guerlain-iga üks paha kogemus, ostsin kord "pimesi" Aqua Allegoria Bouquet de Mai lõhna ja pidin pettuma. Aastaks oli lõhnal küll 2012, aga lõhnas nii nagu mu vanaema :) Väga vabandan, ma ei solva vanu (vana aja lõhnu) lihsalt see lõhn oli just nimelt, nagu Sa ise mingis postituses märkisid "tolmune" (väga hea iseloomustus). Nüüd siis minu küsimuse juurde, kas ka Shalimar on selline "vanaemade" lõhn (veel kord vabandan, ma ei solva antud lõhna, see minu nägemus)? Kirjutasin ka, et aitad lõhna valikutel, ostad Sa mulle siis miskit soovitada. Ma ei ole kunagi kokku puutunud parfüümidega, selles suuremas mõttes, kasutan tavaparfüüme, kui nii öelda saab. Lemmikud mul hetkel Gucci "Gorgerous Gardenia", lemmikud olnud ka Armani "Acqua di Gioia", eelistan värkseid lõhnu, kuid samas talvel tahaks midagi sooja ja "vängemat", seega kasutasin möödunud talvel "Lady Million-i" P. Rabanne-lt. Mis mind Shalimari juures paelus, Sinu kirjutatud vanilje lõhn, otsingi sellist lõhna, mis on daamilik, kui nii saab öelda ja rikkalik ning et lõhn oleks mitte lille-puuvilja-kommi, vaid et ta oleks just parfüüm, seletamatu lõhn, kui sa must aru saad :) Olen mõne naise peal sellist tundnud, aga ise ei ole poes sellise otsa sattunud :(

    D.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. P.S. Vabandan vigade pärast :)
      Parandan "kirjutasid - mitte kirjutan", "oskad - mitte ostad" :)

      Kustuta
  2. Tere, D!
    Väga tore lugeda, et Shalimar Sulle huvi pakub. Kuna ma kahjuks ise Guerlain'i Aqua Allegoria Bouquet de Mai'd nuusutanud ei ole, siis ei oska selle 'tolmusust' ega muid omadusi hinnata, kuid teiste hinnanguid lugedes, sain ülevaate, et seda ei peeta just Guerlaini parimaks tooteks. Üldiselt heidetakse talle ette ühekülgsust, liigset seebisust ja igavust. Shalimar selline kindlasti ei ole. Minu meelest on Shalimari edp kõige vängem ja värskete lõhnade armastajatele ilmselt liiga tugev, edt on kergem ja tsitruselisem, kuid võib samuti liiga tugevaks jääda. Soovitaksin alguses proovida edc-d, sest see on meeldinud paljudele, kelle jaoks edp ja edt liiga puudrised ja vanamoodsad olid.

    Edp-d ja edt-d saab nuusutada ja peale pihustada (soovitan peale lasta ja nuusutada u 30 minutiliste vaheaegadega, sest tipu-, südame- ja põhjanoodid on väga erinevad) näiteks Tallinna ja Tartu Kaubamajas, Tallinnas ka osades I.L.U poodides ning võib-olla ka Stockmannis. Edc-d kahjuks tavapoodides ei müüda, see on müügil aga väga soodsa hinnaga mylook veebipoes. Pakun aga välja, et võin huvi korral teha lõhnast u 2 ml näidise ja saata selle postiga, sest loomulikult on enne ostu parem kursis olla, kas parfüüm ikka meeldib või mitte. Kui on huvi, siis võib mulle kirjutada parfuumiblogi@gmail.com Loomulikult teen seda tasuta! .

    VastaKustuta
  3. Tartu Kaubamajas ma kahjuks Shalimari ei näinud, oleksin väga tahtnud proovida.
    E.

    VastaKustuta
  4. Vähemalt septembri alguses oli Shalimar edp Tartu Kaubamajas täiesti olemas - otse parfüümikassa taga. Pean ilmselt kontrollima minema.

    VastaKustuta

  5. www.sabung-online.org Situs Judi Sabung ayam Online s128 yang sudah berdiri 6 Tahun !
    Aman dan Sudah terpercaya !

    Daftar sekarang juga !
    Informasi selengkapnya hubungi :
    WA : +62812-2222-995
    BBM : BOLAVITA
    Line : cs_bolavita
    WeChat : BOLAVITA

    VastaKustuta