Lehed

Ilus

reede, 20. september 2013

Kui kaua ja kuidas parfüümid säilivad?

Kuna pea kõigil tarbekaupadel on peal säilivusajad, siis ilmselt mõtlevad paljud parfüümihuvilised, kui kaua säilib sisu nende armastatud lõhnapudelikestes. Kui korraga tarvitatakse vaid üht-kaht lõhna, siis tavaliselt see probleemiks ei ole, kuna parfüüm saab niikuinii enne hirmutavat tähtaega otsa. Aga mida teha sel juhul, kui lõhnu on soetatud mitmeid või on nad hangitud suisa kasutatud kujul? Kas avatud lõhn säilib tõesti poolteist aastat, nagu paljudes artiklites väidetakse? Kas vanaema kummutisahtlist leitud põnev aastakümnetevanune parfüüm on ilmtingimata halvaks läinud? Ja kui avastad, et su lemmiklõhna enam ei toodeta, kuid see on siiski kusagil müügil, kas siis tõesti seda enam osta ei kõlba?



Mina võrdleksin kvaliteetseid parfüüme kvaliteetsete veinide või viskiga, mille puhul vanus annab tunnistust headusest. Jutt, et parfüüm säilib aasta-kaks-kolm, on kummastav ja paneb parimal juhul õlgu kehitama. Võib-olla kehtib see tõesti väga madala kvaliteediga sünteetiliste lõhnade puhul. Kuna viimastega on mu isiklik kogemus minimaalne, siis ei oska ka eriti kommenteerida.

Vintage parfüümid


Kui parfüümid aeguvad, siis mis põhjusel ostavad kollektsionäärid vahel lausa hiigelsummade eest vintage-lõhnu, mille hind sõltub ka sellest, kui hästi lõhn säilinud on? Septembri alguses oli Ebays oksjonil Guerlaini üliharuldane 1942. aasta parfüüm Kriss, mille flakooni alghind oli 18 480 $ (sama lõhna saab osta ka 1/4 ml hinnaga 48 $). Antud oksjonile ei tulnud küll ühtegi pakkumist, kuid kindlasti leiab nimetatud lõhnaõli varsti uue omaniku, sest tegu ei ole kaugeltki maailma kõige kallima parfüümiga.

Üks maailma vanemaid parfüüme, mille lõhn väga hästi säilinud, on aastal 1922 Egiptuses Kuningate orus väljakaevamiste käigus vaarao Tutanhamoni sarkofaagist leitud tahke parfüüm, vanust 3300 aastat!

Kas aegumistähtaja ületanud parfüümide kasutamine on turvaline? Minu arvamus on, et jah, ikka, see on sama turvaline nagu parfüümide kasutamine üldiselt. Tundlikul inimesel võib nahaärritust tekitada igasugune lõhnastatud toode: tavaline seep, dušigeel, šampoon, ihupiim jne. Küll aga olen ma märganud, et tundliku naha tõttu ei saa ma kasutada enamike brändide kehahooldustooteid, samas parfüümide puhul mul sama probleemi ei esine. Ja mu vanim sõbranna pärineb aastast 1971.









Kuigi et ma olen veendumusel, et parfüümid ei aegu, siis halvaks lähevad nad teinekord küll, ja mitte sellest, et nende nende best before läbi saab: tavaliselt on neid lihtsalt valesti hoitud. Halvaks läinud lõhn võib omaniku kätte sattuda ka otse poeletilt, kuigi tavaliselt tuleb seda ette mõne kahtlase internetipoe puhul. Hangeldajad on võib-olla lõhnu kuude kaupa niisketes või palavates ladudes hoidnud, hoolimata sellest, et parfüümid vajad väga kindlaid ladustamistingimusi. Odaval hinnal võivad olla oma tagajärjed.

Parfüümid muutuvad ajaga tumedamaks ja võivad aastate jooksul kaotada ka mõned tipunoodid, kuid see ei tähenda kohe, et nad kasutuskõlbmatud on. Kuna tipunoodid püsivad nagunii kuni 10 minutit, siis pole see eriline kadu. Tõeliselt kasutuskõlbmatu parfüümi tunneb ära aga selle järgi, kui talle on juurde tekkinud tugev piirituselõhn, mida varem ei olnud. Iseloomulik on see just väga sünteetiliste ja ebakvaliteetsete lõhnade puhul.

Kuidas oleks siis kõige mõistlikum parfüüme hoida, et nad vajadusel ka aastakümneid säiliksid ja kas või lastelastele rõõmu teeksid?

Väldi niiskeid kohti, nagu vannituba.
Väldi otsest päikesevalgust (aknalaud).
Väldi liiga palavaid kohti.
Eelista hämaraid ja jahedaid kohti.
Hoia lõhnu originaalkarpides.
Ära loksuta parfüüme.
Ära eemalda korki ilma põhjuseta.
Kui tahad lõhna endaga kaasas kanda, siis osta selleks eraldi minipudel või täidetav travel-flakoon.
Parfüüme on sobilik hoida näiteks kummutisahtlis, kinga- või muudes karpides, riidekapis ja muus sellises kohas.
Kui tahad oma lõhnu ilusasti eksponeerida, siis vali selleks koht, kuhu ei paista otsene päikesevalgus.
Tõelised parfüümifännid soovitavad ka väikese (või suure!) veinikülmiku muretsemist. Seal peaks temperatuur olema 8-13 °C ja niiskuse vältimiseks peaks iga pudel olema pakendatud eraldi gripkotikesse ning seejärel asetatud plastikkarpi. Niiviisi peaks olema tagatud lõhnade säilimine vähemalt 100 aastat!

Vintage parfüümid vannitoas? Väga rumal mõte!
Muljetavaldav kogu peegelseintega riiulil. Valgustust ei ole soovitatav kogu aeg sees hoida.

2 kommentaari:

  1. Olen üpris sarnasel veendumusel, et hea parfüümimaja toodang seisab tähtajatult - loomulikult võib värske parfüümi ja vana parfüümi vahel märgata teatud erinevusi, kuid see ei pruugi tuleneda vanusest, vaid ka sellest, et tootjamajad vahetavad enda toodetel mõningaid koostiosi aeg-ajalt välja. Põhjuseks kas hinnasääst või ka patentivaidlus parfüümeri vahel (siinkohal meenub Dior Homme). Samas võib ka juhtuda, et kaubamärgi litsents müüakse teisele tootjale, kes kasutab muud lähtetoorainet (Gucci, Dolce&Gabbana jne). Kauplustes, kus parfüümid paiknevad tugevalt valgustatud lampide all, käib igasugune lõhn kiiresti alla, alates drugstore valikust kuni niche designeriteni. Aspekt, mis puudutab sünteetilisi vs naturaalseid koostisosi, siis ühtlase kvaliteedi tagamiseks ei tõuse minu meelest natural ingredientide oilide osakaal reeglina üle 20%. Paratamatult naturaalkoostisosadega kaasneb see probleem, et aastate lõikes tooraine erineb ja see toob kaasa aroomide kohati üsna drastilisi erinevusi - heaks näitlikuks teemaks on siin nt. Creed Aventuse patchide tuntavad erinevused kasutajate silmis.

    VastaKustuta
  2. Download Aplikasi Sabung Ayam di Situs www.ayamsabung.com Agen JUDI Sabung Ayam Yang Aman dan Sudah Terpercaya !
    Informasi selengkapnya hubungi :
    WA : +62812-2222-995
    BBM : BOLAVITA
    Line : cs_bolavita
    WeChat : BOLAVITA

    VastaKustuta